Miesten ympärileikkaus lääketieteellisistä ja uskonnollisista syistä

Leikkauksen ja leikkauksesta toipumisen seurannan suorittaa kirurgi, jolla on toimilupa ja pitkä kokemus urologiasta. Leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksella.

740 euroa* – päiväkirurgisen toimenpiteen hinta, johon sisältyvät kirurgin ja sairaanhoitajan työ, paikallispuudutus ja leikkauksesta toipumisen seuranta.

 

 
* Hintaan ei sisälly poliklinikkamaksu.

 

Ympärileikkaus voidaan suorittaa terveydellisistä, uskonnollisista tai profylaktisista syistä. Se tarkoittaa esinahan poistamista siittimen pään eli terskan ympäriltä.

Yli kolmannes maailman miehistä on ympärileikattu. Toimenpide on suosituin Yhdysvalloissa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa.

Ympärileikkauksen yleisimpiä lääketieteellisiä syitä ovat ahdas esinahka eli fimoosi ja ennenaikainen siemensyöksy. Leikkausta käytetään, jos konservatiivinen hoito ei tehoa.

Joissakin kulttuureissa poikalapset ympärileikataan pian syntymän jälkeen tai murrosiän alkaessa. Ympärileikkaus on yleistä juutalaisuudessa ja islamissa.

1800-luvun lopusta alkaen osa tutkijoista on suositellut miesten ympärileikkausta profylaktisena toimenpiteenä. On laadukkaita tutkimuksia, jotka osoittavat ympärileikkauksen vähentävän merkittävästi HIV-tartunnan, sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden ja virtsatieinfektioiden riskiä sekä joidenkin onkologisten sairauksien kehittymisen riskiä.

Tämän vuoksi amerikkalainen pediatrian akatemia (American Academy of Pediatrics) suositti vuonna 2012, että miespuolisten alaikäisten lasten ympärileikkauksen kulut korvataan julkisten ja yksityisten sairausvakuutusrahastojen (esim. Medicaid) varoista.

Meidän lääkärikeskuksessamme aikuisten ja lasten ympärileikkaukset suorittaa kirurgi avohoito-osastolla, paikallispuudutusta käyttämällä. Tarvittaessa lapsille määrätään esilääkitys.

Tiedostamme, että osa suomalaisista vastustaa uskonnollisista syistä tapahtuvaa alaikäisten ympärileikkausta. Vanhempia ei kuitenkaan voida kieltää noudattamasta uskontonsa perinteitä. Suomen laki sallii uskonnollisista syistä tapahtuvan poikien ympärileikkauksen. Syksyllä 2008 Korkein oikeus totesi, että uskonnollisista tai kulttuurisista syistä sairaalaoloissa suoritettu ympärileikkaus ei ole rikos.

Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksissa on osoitettu, että ympärileikkauksen saa suorittaa vain lääkäri, jolla on asianmukainen toimilupa, ja hänen tulee varmistaa kivunlievitys ja jälkihoito. Poikalapsen vanhemmille tai edunvalvojille tulee toimittaa riittävät tiedot leikkauksen luonteesta, seurauksista ja mahdollisista haitoista, ja heidän tulee antaa kirjallinen suostumuksensa toimenpiteeseen. Jos mahdollista, asiasta tulee keskustella myös itse poikalapsen kanssa.

Suoritamme tämän leikkauksen vain silloin, kun molemmat vanhemmat ovat antaneet siihen kirjallisen suostumuksensa, ja otamme huomioon myös pojan oman kannan, jos mahdollista. Ennen ympärileikkausta lääkäri arvioi, onko leikkauksen suorittaminen mahdollista ottaen huomioon lapsen mahdolliset sairaudet ja psykologisen tilan. Siitä syystä erillinen neuvottelu lääkärin kanssa ennen leikkausta on pakollinen. Tätä leikkausta Kela ei korvaa lukuun ottamatta tapauksia, joissa se on tarpeen lääketieteellisten indikaatioiden vuoksi.

Lääkärimme Jelena Aleksejenkova on kirurgi, jolla on pitkäaikainen työkokemus urologiasta muun muassa Helsingin yliopistollisen sairaalan urologian poliklinikalta.

Voit varata konsultointiajan verkkopohjaisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, sinun tulee soittaa klinikan aukioloaikana ajanvarausnumeroon +358 10 574 39 70.