Mitä luomien poistosta tulisi tietää

Luomia poistetaan terveys- ja kauneussyistä. Jotkut luomet voivat muuttua pahanlaatuisiksi, erityisesti jos ne sijaitsevat hankausalueilla tai altistuvat jatkuvasti vammoille. Erityistä huomiota tulee kiinnittää luomiin, jotka näyttävät epäilyttäviltä (epätasaiset reunat tai väri, muuttuva koko, kutina tai särky, verenvuoto). Näitä luomia tulee näyttää viipymättä lääkärille.

MedFIN-klinikalla tarkistetaan aina, että onko luomi hyvänlaatuinen. Se voidaan tehdä yksinkertaisena silmämääräisenä tarkastuksena, jonka suorittaa kokenut lääkäri ennen toimenpidettä tai etukäteen erillisellä vastaanottokäynnillä.

Lääkärimme tarkastavat kliinisen kuvan perusteella onko luomi hyvänlaatuinen tai tekevät lisämaksusta tutkimuksen dermatoskoopilla,* joka näyttää ihon 40-kertaisella suurennuksella ilman valoheijastuksia. Pienimmänkin pahanlaatuisuusepäilyn kohdalla lääkäri teettää koepalatutkimuksen.

Voit tarkistaa luomesi itsenäisesti käyttämällä luomikartastoamme, joka on laadittu tunnetun suomalaisen ihotautilääkärin professori Raimo Suhonen johdolla.

Luomenpoisto lääkärin vastaanottokäynnillä kestää yleensä puoli tuntia ja sisältää puudutuksen, itse toimenpiteen ja jälkihoito-ohjeet.*

Rf-ablaatio eli kylmä laser toimii radioaalloilla (taajuus 1,5–6,0 MHz), jotka tunkeutuvat ihoon luomen poistoa varten. Kylmä laser näyttää pieneltä silmukalta tai neulalta. Se ei lämpene juuri ollenkaan. Kylmä laser vaurioittaa ihoa hyvin vähän, iho paranee nopeasti, eikä huomattavia arpia tai jälkiä jää.

Radioaallot nostavat painetta solun sisällä, ja paine hävittää solun sisältä käsin. Tätä ilmiötä kutsutaan solun haihtumiseksi.

 
* 1–3 luomen lähes täysin kivuton poisto maksaa 143 euroa. Kunkin seuraavan luomen poisto maksaa 50 euroa per luomi. Jos samalta ihoalueelta poistetaan useita pieniä luomia, hinnoittelu perustuu lääkärin arvioon. Poliklinikkamaksu ei sisälly näihin hintoihin.

Ei. Uusiutumisen voivat aiheuttaa lähinnä vaatteiden aiheuttama hankaus ja toistuvat vammat, joita voi syntyä esimerkiksi parranajon yhteydessä.

Lääkäri arvioi luomen kliinisen kuvan perusteella tai dermatoskopian avulla. Pienimmänkin epäilyn herätessä lääkäri teettää aina koepalatutkimuksen.

Vaikka menetelmä ei ole kivulias, toimenpide suoritetaan paikallispuudutuksessa. Potilas tuntee siis vain puudutuspistoksen. Toimenpiteen jälkeen ei ole tarvetta ottaa kipulääkkeitä.

Toimenpide ei vaadi erityisiä valmisteluja. Jos käytät omega 3 -lisäravinnetta tai verenohennuslääkkeitä, kannattaa pidättäytyä niistä kolmen päivän ajan ennen toimenpidettä, jotta mustelmariski on pienempi. Muista myös, että suihkussa saa käydä vasta vuorokauden kuluttua toimenpiteestä.

Luomen poisto kestää puoli tuntia.

Puolessa tunnissa voi poistaa 1–6 luomea.

Paraneminen tapahtuu aivan kuin iholla olisi haava. Luomen poistokohta punoittaa 7–10 päivän ajan (ennen luonnollisen värin palautumista ihon epiteelin tulee vaihtua monta kertaa). Luonnollisen värin täydellinen palautuminen kestää 3–6 kuukautta.

Poistamme luomet niiden sijainnista riippumatta, esimerkiksi kasvoista (myös silmäluomista, nenästä ja nenän aattona), kaulasta, raajoista ja intiimialueilta.

Potilaitamme ovat kaikenikäiset ihmiset. Meillä ei ole ikärajoituksia. Vanhuksia kehoitetaan noudattamaan huolellisesti lääkärin ohjeita ihonhoidosta toimenpiteen jälkeen.

Poistamme lasten luomet vain lääketieteellisiä syitä tai jos lapsi on jo psykologisesti kypsä päättämään, että haluaa poistaa luomen esteettisistä syistä. Meidän pienin potilas, joka halusi poistaa luomen esteettisistä syistä oli 12-vuotias poika.

Jos sinulla ei ole sairauksia, jotka heikentävät vastustuskykyä, etkä käytä lääkkeitä, jotka vaikuttavat haavojen paranemiseen ihonhoito toimenpiteen jälkeen on erittäin helppoa.

Ensimmäisinä vuorokausina laastarin alla tulee käyttää lääkärin määräämää antibakteerista voidetta. Myöhemmin sinun ei tarvitse laastaroida tätä aluetta ellei luomi ole poistettu vaatteiden hankaamasta paikasta (tässä tapauksessa suihkun jälkeen tulee asettaa laastari pidemmäksi aikaa, jotta rupi ei irtoa jatkuvasti).

Kaikissa tapauksissa poistokohtaa tulee käsitellä 3–5 päivän ajan tulehdusta ehkäisevällä Bepanthen-voiteella. Lisäksi noin kahden kuukauden ajan poiston jälkeen tulee huomioida alueen suojaus UV-säteilyltä aurinkovoiteella tai vaatteella (myös talvella). Aurinko voi vahingoittaa herkkää ihoa ja siihen voi muodostua pigmenttiläiskä. Kosmetiikkaa voi käyttää heti, kun ihon pinta on kuivunut täysin. Yleensä kahden päivän kuluttua toimenpiteestä.

Mikäli sinulla on vastustuskykyä heikentäviä sairauksia, lääkäri määrää sinulle tulehduksen kehittymisen estäviä lääkevalmisteita.

Heti, kun ihon pinta on kuivunut täysin, yleensä 2 päivän kuluttua toimenpiteestä.

Joskus iholle voi jäädä lopullisen paranemisen ja toipumisen jälkeen (useammin vartalolle, erittäin harvoin kasvoille) ympäröivää aluetta vaaleampia läiskiä. Jos pigmentti on tunkeutunut syvälle ihoon luomen ympärille ja alle, voi luomen poiston jälkeen iholle jäädä pieni lommo.

Lääkärin 20 minuutin vastaanottokäynti (riittää yhden, kahden tai kolmen luomen poistoon) maksaa 143 euroa. Tätä useamman luomen poisto maksaa 50 euroa per luomi. Jos samalta ihoalueelta poistetaan useita pieniä luomia, hinnoittelu perustuu lääkärin arvioon. Poliklinikka ei sisälly näihin hintoihin.

Lääkärit poistavat luomia yleensä skalpellilla, laserilla, nestemäisellä typellä ja rf-ablaatiolla, jota kutsutaan myös kylmäksi laseriksi.

Siksi, että rf-ablaatio eli kylmä laser on todistetusti vähiten ihoa vahingoittava menetelmä, ja sen käyttö takaa nopean paranemisen sekä erinomaisen esteettisen lopputuloksen: arpia ei jää juuri koskaan. Lisäksi menetelmä sallii kuperien luomien koepalojen ottamisen toisin kuin lasertoimenpide.

Ainoa vasta-aihe tälle menetelmälle on potilaan käyttämä sydämentahdistin.

Kaikkiin luomenpoistomenetelmiin liittyvät samat sivuvaikutukset ja riskit. Puudutuksen yhteydessä voi muodostua mustelma. Poistokohtaan voi myös mahdollisesti kehittyä hypertrofinen eli hyperplastinen arpi tai keloidiarpi. Kylmän laserin menetelmää käytettäessä nämä riskit ovat kutenkin todistetusti hyvin pienet, sillä kylmä laser vahingoittaa ympäröiviä kudoksia vähemmän kuin muut menetelmät.

Menetelmä keksittiin vuonna 1983, ja se on ansainnut kansainvälisten kirurgi- ja dermatologiliittojen tunnustuksen. Nykyään sitä käytetään koko maailmassa: Euroopassa, Aasiassa, Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
https://youtu.be/-FIg2bRpbmM
https://youtu.be/84I7imo3Sig
https://youtu.be/mUH8-QVLkko